Yksinäisyys. Oletko joskus ollut yksinäinen, tai tuntenut itsesi ikään kuin hylätyksi?

Uskon että tämä on turhankin yleinen ongelma meille jäyhille suomalaisille; Erakoidutaan, jopa vältellään tilanteita joissa vaarana on tutustua uusiin ihmisiin, eivätkä sosiaaliset taidot muutenkaan ole kovin häävit.

Toiset ihmiset eristytyvät muista sairauden tai vamman vuoksi. Tällaisia ovat esim autismi, asperger ja masennus. Mutta eivätkö he juuri tarvitse turvallisia ja pysyviä ihmissuhteita? Lämpöä ja hellyyttä, ehdotonta rakkautta, samoin kuin jokainen meistä?

Jokaisella meistä on oikeus olla rakastettu omana itsenään. Kuka kaipaakaan sellaista rakkautta, jota varten pitää muuttaa itsensä toiselle ihmsíselle sopivaksi? Tai oikeammin sanottuna, mielestäni kenenkään ei kuuluisi joutua olemaan jotain muuta kuin oma itsensä tullakseen rakastetuksi, mutta kokemuksesta voin sanoa että etenkin tietyt ikäkaudet saavat ihmisen kaipaamaan rakkautta ja hyväksyntää niin voimakkaasti, että sen eteen on valmis tekemään melkeimpä mitä vain. Ja se ei voi olla oiken. Jos pää ei sitä sano, kuuntele sydäntäsi!!

 

Ihmisen ei ole hyvä yksin. Muuten ihmisen tunteet ja mieli olisi rakentuneet erilailla. Miksi hakea hyväksyntää, miksi yrittää miellyttää, miksi olla ystävällinen tai empaattinen, jos on aina yksin? Kaipaamme ympärillemme turvaverkkoa. Ystäviä, sukua, perhettä, naapureita, työ- tai koulukavereita. Tarvitsemme juttuseuraa, jos ei toista ihmistä niin kissa tai koira. Eivätkö lemmikitkin ole nykyään lähinnä seurana meillä ihmisillä, ei niinkään puolustamassa tai varoittamassa, hankkimassa ruokaa tai paimentamassa karjaa?

 

Kaiken muun lisäksi maailmamme on niin pieni verrattuna ihmismäärään, että vaikka levittäytyisimme tasaisesti ympäri maapallon kaivaten rauhaa ja yksityisyyttä, ei lähimpiin naapureihin olisi silti kovin paljon etäisyyttä. Joten meidän on opittava tulemaan toimeen keskenämme, arvostamaan tai ainakin kunnioittamaan erilaisuutta ja hyväksymään toinen toisemme sellaisina kuin olemme.

Vaikka yksinäisyys ei varmasti koskaan lopu. Yksiniset vanhukset laitoksissaan tai pikkuisissa mökeissään juttuseuraa vailla. Yksinäisyys koululuokassa jossa kaikki 19 muuta oppilasta kiusaavat ja syrjivät yhtä tai muutamaa erilaista. Yksinäisyys töissä, kotona töiden jälkeen. Yksinhuoltajat. Yksinäisyys parisuhteissa. Yksilapsiset perheet.

Yksinäisyys yhdistää ikäluokkia.

asd-normal.jpg