Suoraan asiaan siis.. Mitä on vapaus? Jos ei ole naimisissa tai parisuhteessa, onko silloin vapaa? Entä onko sellainen henkilö vapaa, joka ei ole vankilassa? Voiko lemmikki eläin olla vapaa, entä ovatko villieläimet?

 

Kuinka vapaus määritellään? Onko se taloudellista riippumattomuutta, tai muuten vain riippumattomuutta? Eivätkö velkavankeudessa asuvat ole vapaita, entä sellaiset, jotka ovat esim. nikotiini riippuvaisia?

 

Ovatko vapaalla olevat ihmiset vapaita? Onko vapaalla oleva auto vapaa? Entä ongenvapa??

 

Kuka edes haluaa olla vapaa, mitä etuja siitä on ihmiselle? Entä onko siitä myös jotakin haittaa? Onko eläinten kannalta vapaus paras vaihtoehto?

 

Onko näissä kysymyksissä mitään järkeä? Onko kaikkiin kysymyksiin vastaukset? Mistä tietää, mikä kysymys on järkevä, tai että vastaus on oikea?

 

Niimpä niin.. Elämä on täynnä kysymyksiä. Tai ainakin oma elämäni. Kysymykseni tuntuvat suurimmaksi osaki olevan mielipide sidonnaisia, mutta voi silti olla, että että en koskaan saa typeriin kysymyksiini oman mieleni mukaisia vastauksia. Osassa kysymyksistä on myös kaksi puolta, tai enemmänkin. Osa eläimistä on jalostettu sellaisiksi, että ne eivät selviäisi luonnossa vapaana, osa eläimistä taas on hyvinkin onnettomia "vankeudessa".(Sana "vankeudessa" on lainausmerkeissä sen vuoksi, että yleensä ko. sana herättää hyvinkin negatiivisia ajatuksia. Se ei siis ollut kaikesta huolimatta tarkoitukseni). Myös sekä sinkkuna olemisessa että parisuhteessa on molemmissa sekä hyvät että huonot puolensa, mielipiteestä riippumatta, oikeastaan.

 

H